A BORVACSORA BEMUTATÁSA
A Dorottya Étterem helyi alapanyagokra fókuszáló menüjén a kaposvári KOMETA ’99 Zrt. és a somogyjádi Radák Renáta – Igazi Ízek, valamint a balatonőszödi Androsics Pincészet borai mutatkoznak be. Az ételekhez a bresaola sonkát a KOMETA ’99 Zrt. és a tejtermékeket a somogyjádi Radák Renáta biztosította.
Menü és borsor
- ÜDVÖZLŐITAL: Androsics Blanc de Noir Pezsgő
- HIDEG ELŐÉTEL:
Füstölt lazactatár (Krista porta féle savanyított zöldségekkel) dijoni mustáros vajjal pirított bagett falatkákkal
Androsics Rajnai Rizling Parcella Selection 2023 - MELEG ELŐÉTEL:
Pöttyös kert céklás rizottója Igazi ízek gomolya sajtjával krémesítve Kométa bresaola chipsszel, friss bazsalikom levelekkel
Androsics Sur Lie Chardonnay 2022 és Androsics Sur Lie Szürkebarát 2022 - FŐÉTEL:
Hosszan sütött falusi kacsacomb és Sous Vide libamell, Erdőkerti fahéjas szegfűszeges zölddiós aszalt szilva esszenciával
Androsics Merlot Parcella Parcella Selection 2021 - DESSZERT:
Pöttyös kert rebarbara mousse, Somogyország ízei szilvasajtjával trikolor csokoládé tükrön, frissítő menta zselével
Androsics Cabernet Sauvignon Selection 2021
Együttműködő partnerek
Dorottya Bistro
KOMETA 99 Zrt.
A KOMETA 99 Zrt. Magyarország egyik legnagyobb sertésfeldolgozója. A kaposvári üzemben készült termékekkel nemcsak itthon, hanem a világ több mint 40 országában találkozhatunk. Több mint 800 munkavállalót foglalkoztatunk, ezzel mi vagyunk Kaposvár és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója. Európában egyedülálló módon a teljes feldolgozási folyamat – a vágástól, a feldolgozáson és a szalámik érlelésen át egészen a húsok csomagolásáig – egy tető alatt, Kaposváron történik, így garantáljuk az ellenőrzött minőséget. Innovációinkat, termékfejlesztéseinket a fogyasztók igényeihez igazítjuk úgy, hogy azokkal elősegítsük a korszerű táplálkozást. Portfóliónkban szalámik, főtt és érlelt sonkák, hagyományos felvágottak, virslik, kemencés sült termékek és érlelt mediterrán specialitások, valamint friss és pácolt húsok is megtalálhatók. Szlogenünk „Útravaló minden generációnak”. Tudjuk, hogy óriási a felelősségünk abban, hogy mit hagyunk az utánunk jövő generációkra; legyen szó a környezetünkről és saját vagy gyermekeink egészségéről. Környezetvédelmi törekvéseink, kiterjedt társadalmi felelősségvállalásunk, valamint kiváló minőségű termékeink mind részei ennek az útravalónak.
Igazi Ízek
2019-ben vágtunk bele szerelemprojektünkbe ketten, Radák Renáta és Turcsányi Dániel. 4 vemhes üszővel indult a vállalkozásunk, azóta 8 fejős Jersey tehenünk van. Mindenfélét készítünk, amit csak tehéntejből lehet. Friss és érlelt, valamint gyúrt sajtokat, krémsajtot, túrót, tejfölt, vajat is értékesítünk, illetve folyótejet, joghurtot, kefirt is. Saját területünkön termeljuk a tehenek takarmányának nagy részét, magunk fejünk, minden munkát ketten végzünk az állatok körül.
Androsics Birtok – Borászat
Az Androsics Birtok első szőlőültetvényét Androsics Ferenc 1980-ban vásárolta Szőlősgyörökben a Banyászó dűlőben, fontos pont volt a Androsics család életében.
„A föld szeretetét nem lehet megtanulni. Csak az tudja becsülni és értékelni igazán, aki beleszületett ebbe a környezetbe, aki már gyerekkorában felismeri és meglátja benne a szépséget, a föld adta lehetőséget és értéket.”
Az elmúlt 4 évtized ennek szellemében telt. Az Androsics Birtok szőlőültetvényei szépen lassan 60 ha-ra bővültek. Amellett, hogy jelentős méretű szántóföld birtok alakult ki, 13ha dió és 6ha török mogyoró ültetésére is sor került. 2019 ben közel 40 éves szőlészeti gyakorlatra támaszkodva megkezdődött a borászat fejlesztése, ahol a méltó helyszínt tudtak biztosítani az Androsics borok születéséhez. 2021-ben készültek el az első tételek .
Termőterületek: Balatonőszöd, Szőlősgyörök, Lengyeltóti.
Fő szőlőfajták: Zenit, Királyleányka, Olaszrizling, Sárga Muskotály, Muscat Ottonel, Szürkebarát, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon.